Farm Food Rawhide – Гаранција

Stav kompanije Farm Food B.V.
po pitanju negativnog izveštavanja o sirovoj koži
na Fejsbuku i internetu.

Već godinama na Fejsbuku i na svim vrstama (primarno američkih) veb-sajtova kruže izveštaji o štetnim metodama proizvodnje žvakalica za pse, gde se sve žvakalice za pse zajednički svode pod nazivom sirove kože.

Iako mi smatramo da to pretežno predstavlja kampanju širenja straha (bez činjenične osnove), naravno i da razumemo potencijalne zabrinutosti potrošača, pa vas zato želimo informisati o kvalitetu naše sirove kože Farm Food.

Na raspolaganju postoji mnogo različitih žvakalica za pse, različitog kvaliteta, koje se prave od životinjske kože (koja se obično naziva sirova koža). Mnoge od njih su od štavljene kože (koja se naziva i prirodnom kožom). Firma Farm Food još od 1996. godine prodaje samo žvakalice za pse koje se prave od potkožnog tkiva. Mi ne koristimo prirodnu kožu u proizvodnji naših žvakalica za pse.

Mi znamo da se u nekim zemljama koristi niz različitih hemikalija za konzervaciju sirove kože pre nego što se od nje počnu praviti žvakalice za pse. Takva konzervacija je neophodna zbog toga što sirova koža često dugo vremena bude u tranzitu dok ne stigne do proizvodnog objekta. Te zemlje su većinom na Dalekom istoku. Nekoliko hemikalija koristi se za uklanjanje dlaka sa sirove kože.

Firma Farm Food ne koristi nijednu od tih hemikalija (a to su u većini slučajeva soli metala). Mi smo veoma svesni negativnih posledica koje one mogu imati na zdravlje pasa. Potkožno tkivo se isporučuje sveže u naš proizvodni objekat, pa zbog toga upotreba takvih hemikalija nije potrebna.

Pored toga, potkožno tkivo je kad dođe do nas već odvojeno od prirodne kože, tako da potkožno tkivo nikad ne dolazi u kontakt sa onim vrstama hemikalija koje se koriste za uklanjanje dlaka sa sirove kože.

Mi redovno vršimo ispitivanja svojih proizvoda da bismo utvrdili da li u njima, između ostalog, ima arsena, olova, kadmijuma i žive. To su metali koji se obično najčešće nalaze u solima metala koje se koriste za konzervaciju.

Isto potkožno tkivo koje koristimo za svoje žvakalice za pse sačinjeno je od kolagena i upotrebljava se i u prehrambenoj industriji za proizvodnju želatina. Želatin ima širok spektar primene, uključujući bezalkoholna pića, slatkiše (žele-bombone), supe i pudinge, ali se često koristi i za zaštitne kapsule kod proizvodnje lekova. Po našem mišljenju, ovo poslednje navedeno dobro oslikava kvalitet sirove kože sa kojom mi radimo. Ako postoji sektor u kom su sastojci dobro regulisani, onda je to farmaceutska industrija!

Članak koji (trenutno) kruži po Fejsbuku odnosi se na izbeljivanje kože hlorom i vodonik peroksidom. U stvarnosti, za izbeljivanje kože vodonik peroksidom bile bi potrebne krajnje velike koncentracije (i do 10%). Potkožno tkivo koje koristimo za našu sirovu kožu ima prirodnu krem-belu boju i ne izbeljuje se. Mi, međutim, koristimo niske koncentracije vodonik peroksida (manje od 3%) da pobijemo sve eventualne preostale bakterije. Ta koncentracija nije štetna i ispira se vodom u sklopu proizvodnog procesa. Tokom procesa ispiranja, vodonik peroksid se potpuno razlaže na vodu (H2O) i kiseonik (O2). Naša tela čak i sama stvaraju istu nisku koncentraciju vodonik peroksida.

Potkožno tkivo zadržava svoju krem-belu boju tokom celog proizvodnog procesa. Mi ne koristimo industrijske boje za sakrivanje grešaka poput mrlja ili izbledelih zona. Sirova koža je prirodni proizvod, što znači da ponekad neće biti blistavo bele boje. Ona je takva kakva je.

Ima i izveštaja o tome da se u proizvodnji sirove kože koristi lepak. Mi u svom proizvodnom procesu nikada ne upotrebljavamo lepak. Naravno, ne možemo ništa da kažemo po pitanju drugih proizvođača sirove kože. Potkožno tkivo je samolepljivo, zahvaljujući procesu sušenja i činjenici da je sačinjeno od kolagena, tako da zadržava oblik i nakon sušenja. Lepak prosto nije potreban.

Naša sirova koža je pre dolazila iz Južne Amerike, ali u zadnjih par godina imamo ugovor o proizvodnji sa jednim turskim dobavljačem kod koga redovno obavljamo posete radi obezbeđivanja kvaliteta.

Mnogo žvakalica za pse dolazi iz Azije (najviše iz Kine, sa Tajlanda i iz Indije). Kvalitet žvakalica za pse koje se proizvode u tim zemljama često ima mnogo zamerki, a proizvodni proces je težak za nadgledanje. Zato se mi držimo podalje od žvakalica za pse koje se proizvode u tim zemljama.

Posebno jedan članak već godinama kruži Fejsbukom i internetom, a verovatno je on bio pokretač segmenta koji je 2014. godine vodio holandski televizijski -program za potrošače „Keuringsdienst van Waarde“ (Inspekcija koja vredi). Gerrit de Weerd, direktor i vlasnik firme Farm Food, zapravo je dao jedan koristan prilog za taj program kada su mu se obratili producenti te emisije. Članak na koji se pozivamo jasno je prikazan u emisiji.

Sledi link koji vodi do te emisije.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-132475-02-10-2014

(Intervju sa Gerritom de Weerdom počinje na oznaci za 22. minuta i 5 sekundi).

Vi sigurno znate da, kad se radi o žvakalicama za pse koje su danas na raspolaganju na tržištu, kvalitet može veoma da varira. Nažalost, sve pletene žvakalice za pse često se zajednički podvode pod nazivnik „sirova koža“, a mi smatramo da to nije u redu.

Mi se nadamo da je ovo objašnjenje bar malo ublažilo vaše zabrinutosti i da je delovalo kao protivteža „kampanji zastrašivanja“ koja se širi po internetu.

Ako nakon čitanja ovoga budete imali još nekih pitanja, naravno da nam se možete obratiti. Rado ćemo vam pomoći. Ako želite ovo objašnjenje dobiti u digitalnoj formi, kontaktirajte nas. Rado ćemo vam poslati taj dokument.

U ime tima kompanije Farm Food,

Srdačan pozdrav,
Mr. Maarten de Weerd
menadžer za kvalitet i nutricionista