Sakupljanje crevnih bakterija je veoma važno!

Zdrava crevna flora je jedan od glavnih stubova opšteg zdravlja vašeg psa. Kada je ravnoteža crevne flore poremećena ili nije dovoljna, zdravstveni problemi su neizbežni. Problemi sa kožom, krznom i varenjem ili alergije često nastaju zbog poremećene crevne flore. Zato smo uvek savetovali našim klijentima da uključe tzv. „dane svežeg mesa“ na osnovu neispranih zelenih iznutrica u ishranu pasa kao dodatak njihovoj suvoj hrani, jer sadrži prirodne probiotike i prebiotike.

darmflora - Anatomy-of-a-dog-Magnify-Combined.png

Prebiotici, korisne bakterije i enzimi koji su prisutni u Farm Food svežem meniju u kombinaciji sa jedinstvenim sastavom sastojaka može da zameni deo ovog probiotskog efekta sirovih zelenih iznutrica.

Prebiotici su posebna dijetetska vlakna koja se ne rastvaraju u želudačnoj kiselini i koji se ne vare u tankom crevu. Zato u debelo crevo stižu nesvareni. Tamo služe kao hrana za prisutne bakterije u crevima. Dok ih te bakterije razgrađuju, ispuštaju se korisne materije koje podstiču dobro zdravlje, koje stimulišu kontinuirano prisustvo, rast i aktivnost crevne flore.

Sem toga, uvek smo bili prilično glasni u vezi sa činjenicom da visoko-kvalitetan kompletan proizvod od svežeg mesa jeste dobar i zdrav način hranjenja vašeg psa.

Stvaranje crevne flore

Baš kao i svaka nerođena individua, štenad na rođenju nemaju crevnu floru. Prve bakterije se uzimaju u porođajnom kanalu tokom rođenja. Nakon rođenja, štenad pojačano dolaze u dodir sa bakterijama iz okruženja svoje majke. Pošto piju majčino mleko, pH (kiselost) stomaka je dovoljno velika da bi te bakterije neoštećene prošle kroz stomak. Po dolasku u creva, one se kače za zid creva, pa crevna flora počinje da se uvećava.

Sve dok štenad piju mleko, crevna flora se uglavnom sastoji od bifidobakterija. One su izuzetno dragocene, zato što tzv. „korisne bakterije“ proizvode razne kiseline koje ubijaju štetne bakterije.

Kada štenad prestanu da piju mleko, pH (kiselost) stomaka se smanjuje. Štetne bakterije imaju manje šanse da dopru do creva. Međutim, većina korisnih bakterija, koje su uspele da se probiju tokom perioda mlečne ishrane, takođe više ne prolaze. U divljini vidimo da se ovo kompenzuje činjenicom da štenad dobijaju hranu koju su njihovi roditelji povratili. Na taj način se nastavlja razvoj zdrave izbalansirane crevne flore.

Posebno za štenad, presudno je da njihova prva čvrsta hrana obezbedi hranljive materije, ali i da im pomogne da podrže zdravu izbalansiranu crevnu floru. Zato preporučujemo da ih tokom prvih nedelja hranite samo sa Farm Food svežim menijem (ako je potrebno, sa dodatkom Farm Food br.1) pored majčinog mleka.

Preporučujemo da počnete sa „Govedina – kompletan obrok“ i da postepeno prelazite na „Škembići i srce – kompletan obrok“ kada štenad budu imali 6 nedelja.

Pogodno za sve životne faze kao svakodnevna ili dodatna hrana.

Kao što je ranije spomenuto, podrazumeva se da su Farm Food sveži meni „Škembići i srce – kompletan obrok“ i „Govedina – kompletan obrok“ izuzetno pogodni kao svakodnevni obroci za vašeg psa, bez obzira kojeg je uzrasta ili rase, jer sadrže sve neophodne hranljive sastojke, vitamine i minerale. Može da se koristi i kao „mešavina“ sa našom kompletnom hladno presovanom hranom za pse Farm Food HE.

Međutim, ne bi trebalo da mešate Farm Food sveži meni sa esktrudiranim ili pečenim granulama od mesa, jer je njihova svarljivost drugačija. To može privremeno da izazove tečnu stolicu.