Uputstva

Uvek upotrebljavajte čiste materijale i prokuvajte bočicu i cuclu, kako bi obezbedili adekvatnu higijenu.

puppymilk - 12001-Farm-Food-No1-100gr-met-schepje.pngZa pravilnu količinu mleka morate umešati otprilike 7,5 grama zamene za mleko u prahu Farm Food No.1 u 25 ml vode odnosno 30 grama Farm Food No.1 na 100 ml vode. Pošto se gustina praha vremenom uveća, preporučljivo je da pravilnu količinu uvek odredite merenjem.

  • Prah pomešajte u toplu vodu (40-50 °C). Koristite prokuvanu vodu.
  • Ostavite da se mleko ohladi na +38 °C.

Dnevna količina mleka koja je potrebna psećim/mačjim mladuncima zavisi od telesne težine. Približne vrednosti: pseći štenci – 15 ml pripremljenog mleka na 100 grama telesne težine dnevno; mačići – 20 ml pripremljenog mleka na 100 grama telesne težine dnevno.

Primer: štenetu težine 300 grama treba približno 3 x 15 = 45 ml mleka dnevno; mačetu teškom 80 grama treba otprilike 0,8 x 20 = 16 ml dnevno.

Hranite štence dok pokazuju potrebu za hranom, sem ako je u pitanju prvo hranjenje. U tom slučaju hranite ih više puta manjim količinama.

Saveti za hranjenje, kada nema majčinog mleka

Za mlade sisare je vrlo značajno da se redovno prehranjuju.

Ako keruša u početku nema dovoljno mleka, vrlo je teško oceniti da li štene dobije odgovarajuće količine mleka ili ne. Baš zato je vrlo značajno da procenimo potrebe mlade životinje i dopunjujemo ishranu zamenom za mleko Farm Food No.1.

Svo vreme nastavite da podstičete mlade da piju mleko svoje majke.

Pseće i mačje mladunce te druge novorođene male sisare, mlađe od jedne sedmice, potrebno je hraniti na svaka dva sata deset puta dnevno. Posle 7 dana možete ih hraniti na svaka 2½ sata, a posle 14 dana na svaka tri sata. Obično se propušta jedno ili dva hranjenja noću.

Saveti za ishranu kada nedostaje majčino mleko

Kada majka nema dovoljno mleka ili je leglo veliko, onda je bitno da ishranu dopunite zamenom za mleko Farm Food No.1.

Zbog hitno potrebnih antitela važno je da pseći i mačji mladunci i/ili ostali novorođeni mali sisari dobiju što više majčinog mleka, posebno u prvoj nedelji po rođenju. Zato je tako važno da novorođenim životinjama omogućite da se izmenjuju kod sisanja i da dobiju dovoljne količine majčinog mleka.

puppymilk - Family-jack-russel-terrier-iStock-491965775.jpgNajlakši način da to postignete je da u 1 litar rastvorite polovinu predviđenog praha, tako da potrebe za tečnosti budu ispunjene, dok deo potreba za hranom ostaje neispunjen. Ako štene ne pije dovoljno (ili neće da pije), možete uvek nadomestiti ishranu zamenom za mleko Food No.1. Ako je potrebno, možete u drugoj sedmici preći na standardni odnos tečnosti i praha.

Veoma je teško proceniti koliko mleka štenci dobiju od svoje majke i da li svi dobiju jednake količine. Zato je veoma važno da proučite potrebe svake mlade životinje posebno.

VAŽNO: Hranite očima! Nijedno štene ili mladi sisar nije jednak drugome.

Posle svakog obroka masirajte trbuh štencima, mačićima i/ili novorođenim sisarima, da bi im tako olakšali probavu!

Pogodno i za keruše

Tokom trudnoće i dojenja keruši treba puno hraniva, zato pored redovne ishrane možete da joj kao dopunsku ishranu date zamenu za mleko Farm Food No.1, da dobije dodatnu snagu i da stimuliše produkciju sopstvenog mleka.