Zašto ne koristimo leblebije ili slatki krompir kao sastojke?

Leblebije i drugi mahunarke, znači i zrna soje, sadrže 2 veoma negativne materije, naime:

Antigene

Antigen je molekul koji je u stanju da pokrene reakciju odbrambenog sistema pri čemu se stvaraju antitela. Kada virusi i bakterije prodru u organizam, oni se prepoznaju kao neprijatelji tela, nakon čega se pokreće odbrambena reakcija da bi se postiglo izlečenje. Ako molekul koji prodre u telo nije bakterija ili virus i zapravo ne može da naudi, onda je odbrambena reakcija nepoželjna. Ali kada molekul ne bude prepoznat kao nedužan, pokreće se ista odbrambena reakcija, što za posledicu ima alergijsku reakciju.

Seme mahunarki, među kojima su leblebije (grašak), ali i soja, sadrže molekule belančevina koji ne mogu biti razgrađeni u crevima pomoću enzima (tripsin), već su toliko mali da zid creva može da ih apsorbuje pa tu dolazi do odbrambene reakcije kao što je gore opisana.

Ukoliko na taj način nastane više manjih upala u zidu creva, postoji opasnost od takozvanog sindroma curenja creva sa svim njegovim posledicama.

Nesvarljive šećere kao što su: Rafinoza i stahioza.

Rafinoza i stahioza su nesvarljivi šećeri koji igraju ulogu u odbrani ćelija biljaka od hladnoće i suše, između ostalog. Prilikom konzumiranja pojedinih prehrambenih proizvoda, kao što su slatki krompir, mahunarke i grašak rafinoza i stahioza mogu prouzrokovati nadimanje, jer se ovi šećeri ne mogu svariti u tankom crevu, već se razlažu tek u debelom crevu. To izaziva gasove (vodonični gas i ugljen-dioksid). Razmislite samo o efektu prilične porcije pasulja.

Sojino ulje ne sadrži belančevine i šećere, pa samim tim nema ni antigena ili nesvarljivih šećera.